Николай Нанков: Наводненията не са ресор на МРРБ

18:44, 17 юни 17 25 447 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Министерството на регионалното развитие и благоустройството отговаря за свлачища, но не и за наводнения – те са към друго ведомство. Двете явления не са съотносими – наводнението не е геоложко понятие. То може да предизвика свлачище, но не и свлачище да предизвика наводнение.

Така министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков коментира заключенията на ситуационната експертиза за бедствието в „Аспарухово“ преди три години, което взе 13 човешки жертви и нанесе огромни материални щети. Той нарече „невещи лица“ шестимата експерти от БАН и Софийския университет, според които централните държавни органи - МРРБ, не са изпълнили задълженията си за оценка и картографиране на геоложкия риск на територията на Варна и на пострадалия квартал. Според министър Нанков към момента на наводнението в „Аспарухово“ ведомството му не е имало такива задължения.

Необходима е превантивна култура и по-строг режим на строителство в свлачищни райони, каза министър Нанков. По думите му до 2009 г. са издавани десетки разрешения за строеж в свлачищни райони на годишна база, без да са предвидени геоложки мероприятия, които да стабилизират и укрепват склоновете.

Министърът припомни, че свлачищните процеси в района на Черноморското крайбрежие са сериозни. "Само за укрепването на най-голямото свлачище край Варна - „Трифон Зарезан“, са необходими минимум 50 млн. лева, а по програма „Околна среда“ са осигурени 60 млн. лева за всички свлачища в България", отбеляза Николай Нанков. 
 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама