Общината ще положи усилия за продължаване на разкопките в Кермен

17:12, 11 авг 17 / Култура 25 558 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

„Община Сливен ще положи усилия археологическите проучвания край Кермен да продължат. Ние помагаме с каквото можем, но основното мнение дали да продължат трябва да бъде на Археологическия институт при Българската академия на науките и на Министерството на културата”. Това посочи при посещението си на разкопките днес кметът на Сливен Стефан Радев.

Седем експерти от Националния археологически институт към БАН, ръководени от доц.д-р Христо Попов - зам.-директор и екип от историческия музей в Сливен провеждат разкопки край град Кермен. В проучванията се включиха и 20 работници от близките населени места. Разкопките започнаха на 26 юли и ще продължат 20 работни дни. Министерството на културата са отпуснали 13 000 лева за проучванията. Община Сливен предостави жилище на екипа и работници по временната заетост.

Кметът Радев уточни, че в бюджета на общината тази година няма заложени средства във връзка с разкопките, а тепърва ще се работи в тази посока. „Първо теренът трябва да се проучи, да се разкрие научния потенциал, от там нататък е въпрос на преценка доколко може да се социализира това място и доколко би било атракция за туристи”, каза кметът на Сливен. Според Радев най-естественото място на откритите артефакти е да бъдат съхранявани в  историческия музей в Сливен, като се използват законовите механизми за това.

 „Музеят в Сливен има дългосрочна програма да продължава проучванията, съвместно с Археологическия институт към БАН. Най-важното е, че ние попълнихме бели петна в нашия район, получиха се впечатляващи резултати, които не допускахме, че може да се случат, посочи директорът на Регионалния исторически музей Николай Сираков, участник в експедицията.

Разкрити са раннохристиянска трикорабна базилика с дължина над 30 метра и вила от римския период, също така 18 гроба, но според доц. Христо Попов, може да се очаква погребенията да надхвърлят 300. Според доц. Попов, най-вероятно базиликата е била построена в средата на 4 век след Христа и е една от най-ранните църкви в района, по-стара и по-голяма от църквите на Кабиле и Туида.

При разкопките е разкрита вила, с представителна жилищна част с 13-14 помещения, стопански помещения, складове за зърно, голям двор и други помощни постройки.​

Историците имат готовност за консервират за един-два сезона откритите базилика и вила. Те се надяват да се намери възможност проучванията да продължат и догодина.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама