Нова биография на руския писател, публицист и политик Едуард Лимонов

10:15, 17 сеп 17 / Култура 25 578 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Преди дни излезе „Лимонов”, романизирана биография на руския писател, публицист и политик Едуард Лимонов, чиято личност неизменно подбужда спорове.

Лимонов“ е издадена през 2011 г., а последните отразени в нея събития датират от 2009 г., когато Лимонов обявява своята кандидатура за президентските избори през 2012 г. като „естествена и единствено възможна“. Но кой всъщност е той? Дребен бандит в Украйна; идол на съветския ъндърграунд по времето на Брежнев; клошар, после слуга на милиардер в Манхатън; моден писател в Париж – и автор на 10 книги; войник на страната на сърбите във войните в Югославия; трикратен политически затворник – в два затвора и един лагер; основател и харизматичен шеф на обявената извън закона Национал-болшевишка партия в Русия; кандидат за президент; основател на опозиционно движение срещу Путин. Вижда себе си като герой, много хора го виждат като фашист. Едно обаче не може да му се отрече: Колкото и хаотична да изглежда траекторията му, в нея има определена последователност и тя е, че той винаги, абсолютно винаги е бил на страната на несретниците.

Авторът Еманюел Карер е виден френски кинокритик, сценарист и писател. През 1984 г. издава първата си книга - „Смелост“. Пише и сценарии, един от които - „Снежният клас“ - получава наградата „Фемина“ (1995). Поразен от аферата Жан-Клод Роман, която разтърсва френското общество през 1993 г., той присъства на процеса и се свързва с убиеца с намерението да напише книга. Така се появява „Врагът“ – прозвище на Сатаната, на злото, подтикнало Роман да избие цялото си семейство. С „Царството“ Карер печели наградите на в. „Монд“, на сп. „Лир“ и на сп. „Поан“. „Лимонов” е поредно свидетелство за богатството на неговите творчески търсения и за умението му да избягва жанровите клишета.


Този издателски проект е финансиран с подкрепата на програма „Творческа Европа“ на Европейската комисия.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама