Борисов: Оставката на Делян Добрев е морален акт (Обновена)

10:10, 04 окт 17 / Политика 25 420 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Премиерът Бойко Борисов за първи път коментира публично, казуса около разразилите се спорове между БСП и ГЕРБ, по повод т.нар. скандал «кумгейт».

В пресконференция пред медиите той заяви:

Моралното е кметът на Хасково да си подаде оставката и да се направят нови избори там”.

Припомняме, че преди седмица ГЕРБ оттегли доверието си от въпросния кмет – Добри Беливанов, той обаче заяви, че няма намерение да се оттегля от поста.

По повод оставката на Делян Добрев, премиерът заяви:

"В няколко аспекта може да се коментира оставката на Делян Добрев. Първо всеки съди сам по себе си и за БСП властта винаги е била власт и пари. Делян Добрев е безспорен професионалист и авторитет в града си. Реакцията на партията е разбираема, защото той е в нея от създаването й", каза премиерът.

Оттук идва грешката на партията. Тезата "ама и БСП са правили така" не е от нас. Всички знаят какви са БСП, затова избор след избор ги побеждаваме и накрая стигнаха до президентски избори, издигайки кандидат на думи. Оставката е морален акт. Партията иска да остане в редиците и той е добре дошъл», добави той.

«Оставката е морален акт на Добрев и негово право. В разговора ми с него усетих, че желае да покаже такъв морал. Ние през 2009 г. дойдохме с обещанието да няма роднински назначения. И ако има такива случаи, ще трябва да си отидат, заяви още премиерът по време на пресконференцията си от Евксиноград пред журналисти.

''Но има и други примери. Финансовият министър уволни жена си от финансовото министерство. Моята сестра 33 години е лекар, помолих да не я слагат да управлява и не защото не е професионалист. Тя до ден днешен кълне Москов, но не знае, че аз съм виновен. Дъщеря ми стои без работа. Ако я пратя на частна работа фирмата заминава, ако е държавна, тогава ще бъда гейт.'', допълни Борисов.

''Сега Добрев дърпайки се от там трябва да докаже кое е клевета. Самата Йончева казва да не подава оставка, защото това не е незаконно, а само не е морално.''

В отговор на въпрос бихте ли казали ще искате ли да се оттегли кметът на Хасково Беливанов и Делян Добрев да стане кмет, Борисов заяви:

''Не знам дали Добрев ще иска да става кмет. Най-правилно е да има избори в Хасково и Беливанов да си подаде оставката.'' Той даде пример с Варна. Това е най-добрия начин човек да си изчисти името. 

Борисов се възмути и от присъствието на трибуната по време на пресконференцията на БСП в Хасково на Емилия Масларова и попита за какво правосъдие говорим. 

По повод отношенята си с президента Радев, който по-рано тази седмица обяви, че ако искат война от ГЕРБ с него, ще я получат, премиерът Борисов коментира така:

"Моето разбиране към президента е, че трябва да работим в мир и синхрон, ако той избере нещо друго, ще се защитаваме".

"До този момент с президента Румен Радев имаме прекрасен диалог. Президентът Радев може да ме държи отговорен, ако мой министър или аз сме говорили по начин, който уронва неговия престиж или престижа на институцията. България е парламентарна република. Парламентът има свой живот и всеки ден там е битка. Всеки глас е важен всеки ден".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама