Министър Димов пред ООН: Да търсим работещи решения срещу замърсяването

14:00, 05 дек 17 / Политика 25 441 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Гаранцията за успех в борбата със замърсяването е всички ние да работим съвместно за ефективни и ориентирани към резултатите решения“. Това заяви министърът на околната среда и водите Нено Димов пред делегатите на третата сесия на Асамблеята на ООН по околна среда. Сесията се провежда под мотото „Към свободна от замърсяване планета“ в седалището на Програмата на ООН по околна среда в гр. Найроби, Кения, в периода 4-6 декември 2017 г.

В рамките на заседанието на високо ниво министър Димов направи изказване, в което представи ангажимента на правителството за повишаване качеството на въздуха. Едно от основните събития на предстоящото Българско председателство на Съвета на ЕС в сектор околна среда ще бъде организираният съвместно с Европейската комисия 21-ви Европейски форум „Екоиновации за качество на въздуха“ (5-6 февруари 2018 г., София), посочи министърът.

ЕС и неговите държави членки очакват Асамблеята да приеме амбициозна, концентрирана и ориентирана към действия министерска декларация, изразяваща политическия ангажимент за ефективна борба със замърсяването.

В Асамблеята участват европейският комисар по околна среда Кармену Вела, министърът на околната среда на Естония и настоящ председател на Съвета по околна среда Сийм Кийзер, министри на околната среда на държави членки на ЕС и на ООН.

ЕС и държавите членки са вносители на проект на резолюция по околна среда и здраве, посветена на взаимовръзките между замърсяването и благосъстоянието. Целта е да се призове Асамблеята да очертае конкретни действия и мерки по специфични въпроси, напр. тежките метали, нарастващото използване на пестициди и изкуствени торове. Замърсяването, здравето и околната среда са неразривно свързани и напредъкът по дневния ред по околна среда означава работа по здравния дневен ред, както и по по-широкия дневен ред по устойчиво развитие.

ЕС и неговите държави членки искат да допринесат значително по проекти на резолюции, внесени от други страни, свързани с чистотата на въздуха, опазване на почвите, морските отпадъци и др.

Асамблеята на ООН по околна среда е управителният орган на Програмата на ООН по околна среда и е най-високопоставеният световен орган за взимане на решения в областта. Програмата на ООН по околна среда е водещата организация в сферата на околната среда на глобално ниво, която поставя международния екологичен дневен ред.


 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама