10 години може да почакаме в училище да има само една смяна

09:00, 19 яну 18 25 385 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Цели 10 години може да се забави въвеждането на една смяна в училищата у нас. По закон това трябваше да се случи още през 2020 г., посочва NOVA.

Основната причина за отлагането е липса на достатъчно училища. Техният брой в момента е около 2400. В близо 300 от тях се учи на две смени, като на повечето места една и съща сграда се използва от две различни училища.

Най-много нови учебни сгради трябва да се построят в София, Варна, Пловдив и Бургас. Едно ново училище обаче струва между 6 и 8 милиона лева.

На година в столицата се строят по 10 нови детски градини. В същото време в 5 столични квартала няма нито едно училище. Изграждането на нови учебни сгради обаче ще отнеме много време, твърдят от просветното ведомство. Затова предлагат и друг вариант.

 „Редица училища могат да се пристроят, достроят, така че да се поемат в допълнителни помещения тези ученици”, предлага министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

Има и трети вариант - намаляване на приема на първокласници - или броят на паралелките да съответства на броя на класните стаи. Всяка община трябва да изготви индивидуален план за преминаване към едносменен режим.

При липса на средства за строеж на нова база може да се стигне и до там училища да си разменят сградите в зависимост от броя на учениците им.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама