Напрежение сред родителите заради новите критерии за прием за първи клас

10:15, 02 фев 18 25 428 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Новите критерии за прием на първокласници в София предизвикаха възмущение сред родителите. Тази година водещ е принципът на уседналост.

В квартал "Витоша", където бъдещата първокласничка София живее, има детска градина, но нито едно училище и майка ѝ следи отблизо промените в правилата за кандидатстване.

Миналата година София попадала в 107-мо училище в административния район Лозенец, където живеят. Сега домът им е определен към 11-то училище в Дианабад. Майката настоява дъщеря ѝ да учи в район Лозенец, където плащат данъци. Друг проблем е, че семейството не отговаря на изискването за поне 3 години уседналост за максимален брой точки.

"Искам да успокоим родителите, броят на местата в столичните училища е много, много по-голям от броя на децата, които кандидатстват", заяви Тодор Чобанов, зам.-кмет на София.

Майката на София обаче се надява, че свободните места не са в крайните квартали.

В най-желаните училищата получават и сигнали за риск от разделяне на братче и сестриче - когато каката или баткото са приети по старото райониране, а по новото домът на по-малкото дете не попада в територията на същото учебно заведение, съобщи още bTV. Такива са и голяма част от десетките предложения, публикувани на сайта на общината. От Московска обещават да дадат предимство. Общественото обсъждане продължава.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама