Осем гранични полицаи с обвинение за подкуп

13:00, 02 фев 18 25 440 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

 

Специализираната прокуратура повдигна обвинения на осем гранични полицаиот ГКПП „Малко Търново“ за участие в организирана престъпна група за получаване на подкупи от преминаващи границата български и чужди граждани.


Участниците в групата са привлечени към наказателна отговорност по приключило разследване на ДАНС и Дирекция „Вътрешна сигурност“ на МВР .
Събраните до момента  доказателства сочат, че групата действала от декември 2016 г. до декември 2017 г. Граничните полицаи са искали и получавали от преминаващи границата неголеми суми в лева и други валути –средно между 20 и 60 лева.

Парите били събирани в „обща каса“, най-често при конкретен началник на смяна, а след края на работния ден са били разпределяни помежду участниците.


Подкупи са искани и получавани от пътуващи при нередности в документите им– например при извеждане на деца от един родител, без пълномощно от другия. Стюарди на автобуси и шофьори на чужди камиони са плащали, за да минат по бързо бариерата, в т.ч. за да не бъдат проверявани обстойно багажите и товарите.


Специализираната прокуратура е поискала отстраняване от работа на обвинените гранични полицаи. С прокурорски постановления на всеки от тях е наложена мярка за неотклонение „Парична гаранция“.

 


 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама