Електрическо яке изхвърля потта

14:20, 02 фев 18 / Любопитно 25 359 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Съществуват различни видове зимни спортни дрехи, за които се твърди, че поемат потта от кожата, като същевременно запазват топлината на тялото, но HYDRO_BOT със сигурност е уникален. Разработен от консорциум, включващ изследователи от Empa (Swiss Federal Laboratories for Materials Science and Technology), HYDRO_BOT използва злато и електричество.

Поставящите се в подплатата на ски яке HYDRO_BOT панели са изработени от тънки полимерни мембрани, покрити от двете страни с малко злато, като около 0.2 грама от скъпоценния метал се използват в едно яке. Когато на мембрана се подаде слаб електрически ток, през нея преминават солни йони, заедно с водата около тях, като излизат от другата страна на мембраната през малки отвори.

 

Известен като електро-осмоза, процесът е подобен на този, при който растенията извличат вода от земята.

Въпреки че мембраната абсорбира влага, дори когато не е захранена, създателите й твърдят, че може да изхвърля по около 200 литра течност на квадратен метър за час, когато се захранва с електрически ток. Енергията идва от батерия, вградена в дрехата, която може да бъде включвана и изключвана ръчно, според нуждите на потребителя.

Технологията се продава от швейцарската компания Osmotex и понастоящем се представя под формата на прототип на яке за спортното изложение ISPO в Мюнхен. Якетата с HYDRO_BOT ще бъдат достъпни от октомври.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама