SpaceX изстрелва днес своята супер ракета Falcon Heavy (ВИДЕО)

08:00, 06 фев 18 / Свят 25 498 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

SpaceX ще направи днес първи опит да изстреля своята ракета носител Falcon Heavy. Това е най-мощната подобна машина, чиято тяга се равнява на едновременната работа на двигателите на 18 самолета "Боинг 747".

Създателите й твърдят, че тя може да изведе в околоземна орбита почти 64 тона товар или еквивалента на самолет "Боинг 737" с всичките му пътници, багаж и гориво. Само ракетата за полети до Луната Saturn V е извеждала по-голям товар, но тя не лети от 1973 г. насам.

Миналата седмица беше извършен успешен тест на всички двигатели на специално модифицираната площадка 39А на космическия център "Кенеди" във Флорида, собственост на SpaceX.

Стартовият прозорец е предвиден за 18:30 GMT тази вечер (20:30 ч. българско време) и се затваря в 21:00 GMT. Прогнозите за времето сочат 80% шанс за благоприятни метео условия по време на стартовия прозорец.

Ако стартът е успешен, в експлоатация ще влезе най-мощната ракета, с която човечеството ще разполага в момента. Falcon Heavy представлява, образно казано, скачени три ракети Falcon 9 и би трябвало да издига в околоземна орбита над два пъти повече товар, отколкото е капацитетът на най-добрата от сегашните ракети.

SpaceX отново смята да използва неколократно трите степени от ракетата носител и по план се предвижда тяхното приземяване, също както се извършва с ракетите Falcon 9. Страничните ракети би трябвало да се върнат на площадка в центъра "Кенеди", а основното тяло - да се спусне на плаващата платформа в Атлантическия океан.

 

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама