В Страсбург представят новата стратегия на ЕС за Западните Балкани

09:49, 06 фев 18 / Свят 25 366 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Днес върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и сигурността Федерика Могерини ще представи пред Европейския парламент в Страсбург новата стратегия на ЕС "Западните Балкани". Регионът е един от приоритетите на Българското председателство на Съвета на ЕС и ще доминира външната политика на Съюза през 2018 г. 

В момента в Брюксел има съживяване на идеята за разширяването на Западните Балкани. Това, което Федерика Могерини ще представи, е вид пътна карта, която отразява във времето кои държави кога могат да се присъединят към ЕС, съобщава БНТ.

Най-конкретната дата, която се споменава, е за Черна гора и Сърбия, които условно могат да се присъединят 2025 г. За останалите 4 страни от Западните Балкани няма конкретни времеви рамки като те още не са започнали разговори за присъединяване. 

Брюксел се опитва да откъсне тези държави от влиянието на големи световни сили като Турция, Русия или Китай, например. Подкрепата за тези държави представлява не само експертна помощ, а конкретни инвестиционни планове. В този смисъл в проекта се споменава цифрата от 1,7 млрд. евро инвестиции само за 2018 г. в държавите от Западните Балкани, с което се надскачат много повече инвестициите, които европейските държави са направили в последните 10 години.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама