Готви ли се окупация тази вечер в София?

14:08, 06 фев 18 / Политика 25 567 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Както вече съобщихме, в социалните мрежи екоактивисти и професионални протестиращи влязоха в спор относно това на какъв етап трябва да минат протестите за Пирин. Според информация на “Труд” организаторите на станалите вече традиционни протести в четвъртък от „За да остане природа в България“ искат всичко да продължи мирно и веднъж седмично. На другия полюс са още професионалните протестиращи като Асен Генов от „Протестна мрежа“, Манол Глишев и други. Според тях вече е време да се блокират колкото се може повече кръстовища в работно време и да се крещи пред входовете на институциите.

По данни на вестника, днес Манол Глишев организира протест пред Министерски съвет с цел „да се блокира всичко и ако може да се влезе в конфронтация с полицията.“ След публикациите по темата Асен Генов заяви, че единственият призив, който си позволява да отправи, е десет хиляди души да не се прибират по домовете си, докато не настъпят трайни, макар и малки положителни промени, които да доведат до необратими процеси в обществото. По думите му манифестации по график няма да свършат работа. Въпреки това съратникът му Манол Глишев и неговите сподвижници от “Движение Обществен натиск” споделят манифест отпреди две години, създаден от члена на Управителния съвет на движението Димитрин Вичев.

В материала има редица спорни текстове като:

В демократичната държава народът е суверенът по закон, а посредниците-служители на този суверен са длъжни да се нсъобразят със сигналите и исканията на гражданите при нарушени права. Ако не го сторят и откажат разговори с представители на гражданското общество, те предизвикват активните хора от обществото да започнат публични акции и протести, за да защитят правата си. Във всяка демократична държава гражданите имат абсолютното легитимно право при нарушени права и отказ на институциите да ги решат, да предприемат и по-радикални форми на протест и съпротива. В авторитарните държави, ако лидерът не защити обществения интерес, непримиримата част от обществото поема по пътя на въоръжената съпротива. Индивидуалният отпор се осъществява чрез извършване на атентати, политически убийства, отвличания и други крайни форми на лична борба с наложената система от правила. Груповата съпротива (чрез създаване на тайна организация, поставяща си за цел насилствената смяна на управлението) е по-висша форма на отпор. Тогава, освен терористични акции, се организират и осъществят преврати, въстания и революции. Днес България (по Конституция и благодарение на членството си в ЕС и НАТО) има външните белези на демократична държава. В действителност, все по-видим става опитът в страната да се наложи авторитарно управление от евразийски тип.”

В документа има и друг пасаж, в който се говори за организиране на съпротивително движение:

“За да бъде съпротивата ефективна и резултатна, тя трябва да отговаря на няколко задължителни условия. Първо, трябва да бъде публична и открита. Каквото и да се прави, то трябва да стане известно на колкото се може повече граждани вътре в страната и да стигне до колкото се може повече медии и институции в съюзните държави. Така ще се предизвика симпатия и солидарност между гражданите и стрес и напрежение в институциите. Второ, съпротивата трябва да е организирана. Изключително важна е солидарността и обединението. Необходимо е предварително да се получи личното съгласие на достатъчен брой граждани за пряко участие в съпротивителните акции. Това е важно условие за успех. Винаги следва да се търси съгласие и съюзяване между сродни граждански сдружения. Консолидирането около един център и лидери, ползващи се с доверие, е решаващо за успеха на съпротивата. Трето, съпротивата трябва да е последователна. За да бъде тя морално защитима и подкрепена, трябва да са изчерпани обичайните средства за решаване на проблема – идентификация и публичност на проблема, сигнализиране на посредниците в институциите, покана за диалог и решаване на проблема чрез преговори. Ако няма ответна реакция, следва натиск с митинги, шествия и искания за незабавно решение на проблема. При липса на решение следват радикалните форми на съпротива. Четвърто, съпротивата трябва да е неотменима и непоколебима. Когато бъде взето решение за започване на съпротивителна акция, тя следва задължително да се проведе. И да не се прекъсва в никакъв случай, докато не постигне първоначално обявените цели. Една от формите на открита съпротива е гражданското неподчинение. То се изразява в съзнателно, организирано и последователно неспазване на наложените правила и формална „законност”. Други форми на радикална, но мирна съпротива, са уличните седящи стачки, верижните гладни стачки, блокадите на пътища, окупациите на сгради и т.н. Гражданите, решени на такива крайни форми на протест, разбират отговорността от действията си, включително и риска от насилие на репресивните сили на държавата.”

Готви ли се окупация на столицата тази вечер - предстои да видим в 18:30, когато протестиращите се събират пред Министерски съвет. Събитието ще даде отговор и какъв е реалният план на организаторите - за мирен протест, окупация или съприкосновение с органите на реда.

Междувременно, “Да, България” реши да използва актуалната обществено-политическа ситуация, за да получи допълнително финансиране. От формацията за пореден път пуснаха картички, този път - посветени на темата за Пирин. Новите модели се продават срещу три лева - с два повече от предишните.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама