Облъчването от мобилните телефони не предизвиква рак

18:35, 06 фев 18 / Любопитно 25 449 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Американски учени от Националната програма за токсикология отрекоха твърденията, че мобилните телефони облъчват и предизвикват рак. Изследването е по поръчка на Американското сдружение за качество на храните и лекарствата.

Самото проучване е продължило две години и в него участвали мишки, които били подложени на деветчасово облъчване много по-силно от това, което предизвикват мобилните телефони.

Резултатите показали, че не се потвърждава широко разпространеното мнение за връзка между облъчването и развитието на рак или подобни заболявания.

"Дори и при често ежедневно използване на мобилни телефони не се забелязва увеличение на вече диагностицираните мозъчни тумори. Твърденията за връзка между облъчването и рака са неоснователни. Не виждаме по-голям риск за развитие на онкологични заболявания при хората", се казва в заключението на сдружението.

В същото време учените забелязали малко по-голяма вероятност от различни сърдечни заболявания при мъжките мишки, участвали в експерименталното проучване.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама