ГЛЕДАЙТЕ НА ЖИВО: SpaceX твори история

20:00, 06 фев 18 / Свят 25 862 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

SpaceX изстрелва ракетата Falcon Heavy. Стартът е предвиден за не по-рано от 20:05 GMT (22:05 ч. българско време).

При успех тя ще стане най-мощната функционираща ракета в света и може да бъде използвана за мисии до Луната и евентуално до Марс.

Собственикът на компанията Илън Мъск избра малко по-особен полезен товар за първия полет - червен автомобил "Тесла", зад чийто волан е инсталиран манекен в скафандър, разработен от компанията. 

снимка: SpaceX

Falcon Heavy е два пъти по-мощна от използваните днес ракети и най-мощната след "Сатурн 5", затова и ще бъде идеалната ракета за отвеждане на хора в далечния Космос.

Ракетата е дълга 70 метра и широка 12 метра. Съставена е от три ракети "Falcon 9" и е снабдена с 27 двигателя. Стартовата й тяга е около 2200 тона. Както при ракетите "Falcon 9", компанията на Мъск си е поставила за цел всяка от първите три степени на новата ракета да се върне на Земята, за да бъде използвана отново и да се намалят разходите.

SpaceX увери, че Falcon Heavy може да отнесе два пъти по-голям полезен товар в сравнение с ракетата Delta 4 Heavy, при това за една трета по-малки разходи. Освен това ще даде възможност на НАСА да изпраща хора в Космоса, без да ползва руски ракети "Союз" за целта. 

Ракетата обаче е минала само наземни тестове, свързани със задействане на двигателите й. "Ще бъдем в Космоса за милиарди години, ако ракетата не експлодира по време на полета", отбеляза Мъск в Twitter.

Можете да проследите на живо изстрелването тук:

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама