Процесът срещу журналиста Дениз Юджел започва в края на юни

15:10, 19 фев 18 / Свят 25 355 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Процесът срещу германския журналист от турски произход Дениз Юджел ще започне в Истанбул на 28-ми юни, са съобщили за ДПА отговорни представители от 32-и наказателен съд. Дениз Юджел напусна Турция в петък вечерта, след като по-рано през същия ден бе освободен от турски затвор.

Юджел, кореспондент на вестник "Велт", беше арестуван в Турция в средата на февруари 2017 г. по подозрение в разпространяване на пропаганда в полза на терористична организация и подстрекаване към насилие. Турски съд нареди в петък освобождаване на журналиста, но прокуратурата иска за него присъда от четири до 18 години затвор. Юджел е обвинен в "разпространяване на терористична пропаганда" и "разпалване на враждебност".

Прокурорите досега не са посочили публично какви действия на Юджел са довели да повдигане на тези обвинения, отбелязва ДПА, цитира БТА.

Журналистът напусна Турция часове след освобождаването му от затвора.

Арестът му бе основна конфликтна точка в обтегнатите отношения между Берлин и Анкара. Турските официални представители изразиха надежда, че ключовите проблеми сега са решени.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган многократно критикуваше остро Юджел, като веднъж го нарече "агент на терористи", припомня ДПА.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама