Словашката полиция: Застреляният журналист е убит заради работата си

09:10, 27 фев 18 / Свят 25 432 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Словашкият разследващ журналист, който беше застрелян заедно с приятелката си, вероятно е убит заради работата си, съобщи полицията на Словакия. 27-годишният Ян Куциак е работел за новинарския сайт Aktuality.sk по случаи с измами, в които често са били замесени бизнесмени с връзки със словашката управляваща партия и други политици. Той и приятелката му Мартина Кушнирова са намерени мъртви вчера в дома му във Велка Мача, на 65 км на изток от Братислава.

Издателят на новинарския сайт "Аксел Шпрингер" осъди "жестокото убийство" на журналиста си, а международната организация "Репортери без граници" заяви, че е потресена от станалото, предаде БТА.

Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер заклейми този "страхлив акт" и написа в Twitter, че в Европа и в демократична страна няма място за убийства на журналисти. Лидерите на Словакия обещаха да изправят извършителите пред съда, а правителството предложи награда от 1 милион евро за информация, която да доведе до арест.

"Най-вероятната версия е мотив във връзка с разследващата работа на журналиста", заяви на пресконференция началникът на словашката полиция Тибор Гашпар. Предполага се, че убийствата са извършени между четвъртък и неделя.

Последната статия на Куциак е от 9 февруари и касае транзакции на фирми, свързани с бизнесмена Мариан Кочнер и луксозен жилищен комплекс в Братислава, където миналата година се разрази политически скандал.

Работещият в Братислава разследващ журналист Том Никълсън заяви в новинарския сайт "Денник Н", че е разговарял с Куциак преди седмица за случай, по който и двамата са работели по подозрения, че италианската мафия злоупотребява със субсидии от ЕС в Словакия.

Икономиката на Словакия и жизненият стандарт рязко се подобриха след влизането на страната в ЕС през 2004 г., но според мнозина словаци в страната им все още има проблеми със спазването на върховенството на закона, особено в наказването на корупцията и шуробаджанащината.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама