Протест срещу извършвана сеч по поречието на река Искър в София

09:50, 05 мар 18 25 589 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Граждани блокираха пътя от индустриалната зона на кв. "Дружба" към кв. "Абдовица" в знак на протест срещу изсичането на дървета по поречието на река Искър. Блокада продължи около 15 минути, съобщи БНР. Демонстрацията е вече трета поред, която организират жителите от района.

В „Големия парк“ на кв. „Абдовица“ и село Бусманци се извършва законна сеч от Горското стопанство, но притесненията на жителите в района са, че при обилен дъжд ще прелее река Искър. Жителите на околностите искат да бъдат запазени поне част от здравите дървета, които да служат като преграда при преливане на реката.

"Преди две години, когато имаше проблем с придошлите реки, дигата се беше скъсала и ние я оправяхме. В момента, малко след тази дига, изсечените тънки дървета са хвърлени в самата река и при едно топене на снеговете и тази дига пак ще се разруши и вече няма да има какво да я спре", жалват се протестиращите.
 
Те твърдят още, че тежките машини в района рушат пътищата, който и без това са в лошо състояние. 

В личния си профил във Facebook преди няколко дни общинският съветник Лорита Радева, която е председател на Комисията по опазване на околна средата, написа, че „се премахват засадени преди повече от 50 години тополови култури“, за които експертна комисия е установила, че „са престарели и в много лошо здравословно състояние, с наличие на сърцевинни гнилоти и сухи клони“ и „представляват опасност за преминаващи граждани“. Съветникът от ГЕРБ е споделила и снимка на изгнило отрязано дърво към обяснението си, в което се допълва, че горското стопанство ще засади нови 4650 броя тополи на обща площ от 93 дка.

Тъй като подмяната на растителността няма да става поетапно, а наведнъж, възстановяването на парка ще отнеме поне десетилетие. Местните граждани обаче смятат, че при голата сеч се засягат и здрави дървета, като според тях основният мотив не безопасността, а добив на дървесина в парка. 
 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама