Мащабна демонстрация в подкрепа на пловдивския лекар (ВИДЕО)

17:24, 05 мар 18 25 376 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Около 2000 души събра вторият протест в Пловдив в подкрепа на д-р Иван Димитров, задържан за убийството на криминално проявения Жоро Джевизов-Плъха.
На демонстрацията беше отправен призив протестите да продължат всеки ден до освобождаването на лекаря. Придвижването в центъра на града беше затруднено, тъй като огромното шествие наложи затваряне на булеварди, предаде "Дарик".
 
Протестиращите настояха лекарят незабавно да бъде освободен. Хората скандираха "Свобода за доктора". Настояха и за промяна в Наказателния кодекс. Множеството се събра, за да изразят хората своята лична и гражданска позиция в подкрепа на арестувания лекар. Те считат, че убийството е станало при неизбежна самозащита от страна на доктора.

В протеста взеха участие и таксиметрови шофьори.

Опитите на депутата от "Атака" Павел Шопов да яхне вълната на недолоството на хората, бяха бързо предотвратени от протестиращите с освирквания и скандирания за оставка.
 
Малко преди 13 ч. на обяд огромното шествие се оправи към прокуратурата с искане към дежурния прокурор докторът да бъде освободен незабавно. Протестиращите опитаха да се обадят на телефон 112, но от там ги прехвърлиха на национален номер 118, оттам - пак на 112 и те не успяха да се свържат с дежурен прокурор. Те искаха пред сградата на прокуратурата някой да им даде отговори.
 
Председателят на Пловдивската лекарска колегия Георги Кръстев застана зад исканията на протестиращите. Лекарските съсловия от София, Бургас и Стара Загора също са изразили подкрепа, а такава се очаква да има и от колегите им в други градове.

Трупът на Дживизов беше намерен на 2 март в района на Областната управа в Пловдив върху капака на кола. На следващия ден срещу 48-годишния лекар беше повдигнато обвинение за убийство и той беше задържан за 72 часа.
 
През нощта в четвъртък срещу петък в жилището на д-р Димитров влязъл крадец. Докторът го усетил, но при последвалия опит да го хване бил намушкан с нож от крадеца. След това последвал изстрел, а крадецът е бил намерен на улицата върху капак на лека автомобил. Тялото било на Дживизов.

Жоро Джевизов-Плъха е с богато криминално минало, с няколко присъди за кражби. Д-р Иван Димитров в момента е в ареста. Той не е осъждан.

Разследването до момента е в активна фаза. Извършени са огледи на местопрестъплението, разпитани са множество свидетели. Назначена е тройна съдебно-медицинска експертиза. Предвиденото в закона наказание по обвинението, отправено на доктора, е от 10 до 20 години. 

Това е и единствената до момента официална информация от органите на реда по случая. Какво точно се е случило според разследващите, предстои да разберем най-рано утре следобед, когато изтича първоначалната мярка за задържане на лекаря.

ВМРО ще инициират в началото на другата седмица обществен дебат за законодателни промени в Наказателния кодекс, които ще изискват институтът на неизбежна самоотбрана да бъде разширен.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама