Политическа безизходица в Италия след парламентарните избори

18:40, 05 мар 18 / Свят 25 394 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Лъвският пай от италианския вот печели популисткото и евроскептично Движение „Пет звезди“, но дясната коалиция на бившия премиер Силвио Берлускони, която включва и крайнодясната "Северна лига", печели най-много места в долната камара на италианския парламент. Това сочат частичните резултати от вота, предаде БНТ.

След изборите в Италия се създаде политическа безизходица защото нито една от партиите не успя да спечели заветните 40% подкрепа, за да сформира мнозинство. От тук нататък започва дълъг следизборен процес под патронажа на президента Серджо Матарела. Това, според мнозина анализатори, няма да се увенчае с успех.

По последни данни, популисткото Движение „Пет звезди“ има 30% подкрепа, а след тях се нарежда Демократическата партия на Матео Ренци, националистите от "Северна лига" са с 18%, а „Форца Италия“ на Силвио Берлускони - с 14%.

Няколко са вариантите през следващите няколко седмици - политическата безизходица да продължи и да се свикат нови избори през юни или септемри, а в това време да продължи управлението на сегашното правителство. Друг вариант е да управлява дясноцентристка коалиция, която обаче не може да намери партньор, за да сформира мнозинство. Третият вариант е широка коалиция между лявоцентристите и дясноцентристите на Берлускони, което би се приело добре в Брюксел заради проевропейските възгледи на Силвио Берлускони и Матео Ренци. Последният вариант е популистка коалиция между „Пет звезди“ и националистите от Северната лига, което не би се харесало в Европа, но е реално възможен.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама