Депутатите изслушват кандидатите за шеф на Антикорупционния орган

10:40, 06 мар 18 / Политика 25 366 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Комисията за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика ще изслуша кандидатите за председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество, предаде БГНЕС. Дневният ред на заседанието предвижда това да стане в сградата на НС на пл. „Народно събрание“ 2. 

Пред народното представителство ще застанат кандидатите Пламен Димитров и Николай Николов. Пламен Димитров, който е предложен от ГЕРБ и „Обединени патриоти“, е бил прокурор в Софийска районна и Софийска градска прокуратура, зам.-административен ръководител в Специализираната прокуратура, както и зам.-министър на правосъдието. 

От 2013 г. до момента е председател на Комисията за отнемане на незаконно придобитото имущество. Удостоен е с наградата „Джовани Фалконе“- за висок професионализъм и принос в борбата с престъпността. Преминал е обучение в академията на ФБР за борба с корупцията в публичната сфера. 

Предложеният от БСП Николай Николов е доктор по право с дисертация, свързана с установяването на имущество, придобито от престъпна дейност. От 2011 до януари 2018 г. е член на Комисията за установяване и предотвратяване на конфликт на интереси, а от 2013 година - неин председател. Автор е на над 40 научни публикации, близо 15 години е посветил на работа в областта на Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество. 

Антикорупционният орган се състои от петима членове –председател, зам.-председател и трима членове, сочи законът. Председателят на комисията се избира от Народното събрание по предложение на депутатите. Зам.-председателят и членовете също се избират от парламента, по предложение на председателя.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама