ХРАНЕНЕ И ФИТНЕС 112: На чужд портфейл...

20:00, 06 мар 18 / Любопитно 25 393 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Ако оставим маркетинговите стратези да отговарят за задравето ни, просто няма да издържим финансово. И това ако ограничим периметъра им на действие единствено до добавките. Защо?

 

Ами, много е доходно да се заиграваш със страховете на хората, да ги заблуждаваш колко полезно е дадено нещо за тях, а те да го купуват с цел добро здраве. И това докато производствените ти разходи са жълти ститинкикато, а печалбата стотици проценти.

Нещо повече. Аптеките са зринати от комбинации на витамини. Вече не е достатъчно да ни щавят с мулти опции. Сега за наше „удобство“ вече има готови комбинации – за кости, за перфектна кожа, за определена възрат, за активен или уседнал начин на живот, за стрес, за добър сън... Може да изброяваме дълго.

Истината е, че така успяват да ни подмамят да плащаме само за част от така наречените мултивитамини, много повече отколкото за всичко събрано на едно място. Със сигурност може да изхарчим цялата си заплата само покрай онези 5-6 бурканчета с хапчета, без които „здравето“ ни е направо под смъртна заплаха.

Е да, не луд който, а който. В крайна сметка никой не ни кара на сила. За да има бизнес трябва предлагане и търсене. Ако ние сме достатъчно необразовани, за да се връзваме на 1/5 от рекламите, защото горе-долу с такова количество ни промиват мозъците, тогава добре.

Но ако сме малко по-разумни и си дадем сметка, че от мултимилиардните фармацевтични компании просто изкарват лесни пари и изобщо не ги е еня за нашата информираност, може би ще се замислим за алтернатива.

 

Една много по стара от Пфайзер или Софарма алтернатива. Нещо, за което е помислила и се е погрижила природата, създавайки и усъвършенствайки ни, преди стотици хиляди години.

Точно така – храната.

Да се върнем обаче обратно на мултивитамините. Какво имаме там? Много полезни за организма ни съставки – витамини, минерали, антиоксиданти, метали... Все неща, които вземат участие в милионите химически процеси, които протичат в тялото ни ежедневно и от които зависи добруването ни. Тоест в самата идея, препочъчителната дневна доза, от всички тези съставки да бъде събрана накуп, в едно хапче е много изкушаваща.

Само че опасността идва от факта, че пием мултивитамините с цел превенция, един вид, за да сме здрави. За всеки случай. И всичко щеше да бъде наред ако наистина се съобразявахме с препоръчителната дневна доза. Защото правилно или не, всички се храним, като в процеса получаваме различни количества от нея. Но не вечеряме по два пъти, за всеки случай. Както и не вземаме антибиотици 11 месеца в годината, защото някъде през януари ще има грипна епидемия...

Защото като с всичко останало – от един момент насетне на организма му идва в повече. 

И тогава вместо да се възползваме от опцията всичко накуп, поднесено в таблетка, ние всъщност започваме да складираме в системите си прекалено големи количества от неща, които в дългосрочен план вредят на здравето ни. Сериозно при това.

 

Затова нека утре заместим етикета на една средностатистическа опаковка мултивитамини с природните продуктови еквиваленти на написаното върху нея.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама