Колко още ще се използват двигатели с вътрешно горене?

17:50, 06 мар 18 / Спорт 25 390 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

На пръв поглед бъдещето на световната автомобилна индустрия изглежда изцяло електрическо… Дали обаче това е точно така?

Няма съмнение, че двигателите с вътрешно горене замърсяват околната среда и това не може да се толерира. Но технологиите напредват толкова бързо, че все повече и повече вредни частици се улавят и складират в специални филтри и замърсяването на околната среда е минимално. Освен това ако погледнем на макро ниво ще видим, че все още над половината електроенергия в света се добива чрез изгаряне на въглища.

От друга страна, съвременните възможности за виртуални изследвания на различни концепции, както и огромния напредък в прецизното електронното управление на микро процеси позволяват огромни стъпки напред в двигателите с вътрешно горене.

Например отборът на Мерцедес в F1 още миналата година постигна за първи път в историята термална ефективност от 50+%. Това означава, че от енергията в процеса на горене вече повече от половината се използва за извършване на полезна работа, вместо да се изхвърля безрезервно в околната среда.

По всичко изглежда, че двигателите с вътрешно горене ще са около нас още доста десетилетия и разбира се ще стават все по-чисти.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама