Изграждат диги край бургаското езеро "Вая" (СНИМКИ)

14:50, 06 мар 18 25 487 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Община Бургас започна превантивно изграждане на пясъчни диги по ниските части на езерото "Вая" и по протежението на бул. "Тодор Александров" в града. Това съобщиха от пресцентъра на общината. Акцията има за цел да предотврати наводнение на пътното платно в случай, че нивото на езерото продължи да се покачва.

Засега такава опасност няма. Водата не е на критично равнище и в момента се отича към канала, който свързва езерото с Черно море.

Въпреки това системата за ранно предупреждение е показала червен код за язовир „Хур дере“ до с. Извор и оранжев код за повишаване на нивото на канала на Вая. Три реки се вливат в езерото и опасността идва главно от топенето на снеговете. От сутринта нивото на водата се покачва с по около 1 см на час.

Около 1 000 торби с пясък се поставят в най-ниските места на брега на "Вая". В акцията участват над 50 души от общината, доброволци и хора, лишени от свобода.

Районът е под 24-часов мониторинг, извършван от Информационната система за управление на водите на община Бургас и при нужда дигите ще бъдат подсилени. Прогнозата на метеоролозите за Бургас е, че валежите в района ще бъдат краткотрайни. Днес и утре не се очаква обилен дъжд.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама