Режат незаконни кабели по 100 улици в Шумен

15:30, 29 мар 18 25 691 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Започна отстраняване на незаконно изградената въздушна оптична мрежа в Шумен, която преминава по стълбовете, собственост на Община Шумен. Ще се работи в различни райони на града по близо 100 улици, чиито имена са  посочени в каченото на сайта на Общината уведомление, съобщи БНР.

От общинската администрация са информирали гражданите по надлежния законов ред. От там отново напомнят, че със заповед на кмета Любомир Христов от 2016 г. незаконната въздушна оптична мрежа в града трябваше да бъде отстранена. Въпреки многократните предупреждения и писма, които общинската администрация изпрати до операторите за доброволно премахване, две години по-късно все още има кабели, които не са отстранени. 

Не е спазено и сключеното с някои от тях споразумение незаконното строителство да бъде премахнато до края на декември миналата година и оптичната мрежа да бъде положена под земята. Кабелите натоварват мрежата на уличните стълбове и увреждат общинско имущество. Често се стига до прекъсване на електрическото осветление на цели улици. Отстраняването на повредите коства на общината значителни средства и създава неудобства на живеещите в района.

От общинската администрация напомнят на гражданите и на фирмите, че според Закона за електронните съобщения, чл. 286, ал.1 кабелните електронни съобщителни мрежи се изграждат подземно. На това основание общината започна процедури по отстраняване на незаконната въздушна мрежа още в началото на 2016 г. Премахването ще продължи и през тази година.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама