Стартира втората част на София Хартиен Арт Фест

09:30, 08 май 18 / Култура 25 504 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

На 9 май, Деня на Европа от 19 часа стартира вторият панел на София Хартиен Арт Фест 2018 с изложбата „Послания в хартия“ в галерия One Monev.

Изложбата представя български автори и се явява отличителен щрих в общия облик на тазгодишното издание. Запознаването със съвременното българско изкуство в рамките на Председателството на Съвета на ЕС тук е поднесено чрез произведения на част от наградените автори в ежегодния конкурс АМАТЕРАС.

Селекцията на работите включва широк спектър от медии с разнообразно преплетени творчески теми. Фината изискана чувствителност в инсталациите на Цвета Петрова и Лаура Димитрова контрастират на мощното присъствие от абстрактни образи и форми на Симеон Панайотов и Десислава Денева. Симон Тодоров впечатлява с видео, излъчващо елегантни импресии и инсталация с ефирна естетика. В синхрон с него са и духовните пътувания и игра с огъня във видеото на Валентин Балев. Контрастните, провокативни пластики на Веселка Николова подчертават медитативните графични релефи на Здравка Костадинова. В минималистичното пространство на галерията е и магнетично присъстващата светлинна пластика на Адрияна Бояджиева. Съвкупността от артисти успява да създаде едно вълнуващо преживяване чрез езика на слабо популярното до скоро течение – хартиено изкуство.

Организаторите на София Хартиен Арт Фест са подготвили изненада за българската публика на 19 май в Нощта на музеите и галериите 2018 с демонстрация на финландския скулптор Кай Рентола. В периода на изложбата зрителите ще се срещнат с примамливия свят на хартиеното изкуство, навлязло сравнително скоро в артистичните среди, но наложило нова естетика в представата за съвременно изкуство в световните музеи и галерии.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама