Световен ден на Червения кръст и Червения полумесец

07:50, 08 май 18 25 431 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Отбелязваме Световния ден на Червения кръст и Червения полумесец. За първи път този ден се чества през 1953 година, когато се навършват 125 години от рождението на Анри Дюнан - идеолога и създателя на Международното червенокръстко движение. 

Националните дружества на Червения кръст и Червения полумесец вече наброяват 189. Няма друга кауза, която по такъв безспорен и категоричен начин да обединява хора с различни професии и образование, с различна расова, национална, политическа и религиозна принадлежност. 250 милиона са червенокръстците в целия свят - една огромна армия в служба на хуманността, милосърдието и солидарността.

8 май е повод за много национални червенокръстки дружества да представят своите дейности и да наблегнат върху своята интернационална принадлежност, като членове на голямото семейство - международното движение на Червения кръст и Червения полумесец. Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец (МФЧК/ЧП) и Международният комитет на Червения кръст (МКЧК) приеха девизът за отбелязване на празника през 2014 г. да бъде посветен на личностия принос.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама