Изложба на Бернини и римския барок предстои в София

10:20, 08 май 18 / Култура 25 1041 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Изложбата „Бернини и римският барок: модерният начин на изразяване. Творби от двореца „Киджи“ в Арича“ ще бъде представена от 15 май до 15 юли в Националната галерия на пл. „Княз Александър І“ с помощта на Италианския културен институт в София. 

Ще бъдат подредени 58 произведения на изкуството, свързани с видни автори на римския барок – от Джан Лоренцо Бернини до Кавалер д'Арпино и Матиа Прети.

Експозицията, която се организира под патронажа на Столичната община, ще пренесе във Вечния град през XVII век, показвайки завладяващия начин на изразяване, характерен за тогавашните художници.

За първи път в България ще бъде представена толкова разнообразна колекция от жанрове и теми, предпочитани от меценатите на изкуството по онова време: от портрети и автопортрети, пейзажи и алегории с изискан класически привкус, до триумфалния барок, с неговите религиозни изображения между съзерцателния интимизъм и силата на Христовата драма.

Посветена на българското европредседателство, изложбата изтъква значението на комуникационните способности на изкуството, които се превръщат в негов център в епохата на барока. 

„В този смисъл Джан Лоренцо Бернини е най-видният представител на изкуството на комуникацията. Той не е схващал изкуството в отделните му прояви, както е било през Ренесанса, а като една цялостна, завършена форма на художествено въздействие. В разнообразните си изяви - художник, скулптор, архитект, комедиограф, сценограф и дори предвестник на дизайна е съумял да съчетае тези многобройни естетически аспекти в едно свързано комуникативно послание. От този му похват са се учили първоначално в Рим, а после в чужбина“, обяснява Луиджина Пети, директор на Италианския културен институт у нас.

"Цел на барока е умението да влезе в диалог с всички главни действащи лица в обществото, за да се постигне споделен избор не само на морални или духовни ценности, но и на такива от обективно и материално естество", добавя тя.

Поредица от събития и срещи с експерти ще послужи за паралел между обществото през XVII век и обществото днес, разкривайки един изключително модерен и проницателен език на общуване.

На вернисажа, който ще се състои на 15 май от 18 ч., ще присъстват посланикът на Италия у нас Стефано Балди и шефът на ИКИ Луиджина Педди, които официално ще открият изложбата заедно с домакина на събитието - директора на Националната галерия Слава Иванова, и куратора проф. Франческо Петручи.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама