Трима шерпи издирват Боян Петров въпреки лошото време

10:21, 08 май 18 25 527 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Група от трима шерпи е тръгнала тази сутрин към Лагер 1 на осемхилядника Шиша Пангма в Хималаите, за да търси българския алпинист Боян Петров, който е в неизвестност от 3 май. Това съобщи Петър Атанасов, алпинист и специалист по екстремни спортове, за БНР. 

Въпреки неблагоприятните прогнози той изрази увереност, че шерпите ще се справят със задачата. "Графикът за придвижване на тази спасително-издирвателна група е един ден до съответния следващ лагер. Днес тримата трябва да стигнат до лагер едно, а утре евентуално до лагер две и следващият ден по-нагоре", обясни Атанасов.

Това, че палатката на Боян Петров беше намерена празна, според Атанасов, няма нищо тревожно, защото точно в този момент той може да е тръгнал да атакува върха.

Алпинистът Дойчин Василев, който е атакувал осемхилядника през 1999 г. коментира за БНТ, че е запознал Боян Петров с опасностите, които крие върхът. Той изрази съмнение, че изчезването на алпиниста е свързано с инцидент. 

"Той е физически здрав и би трябвало технически да се справи с тези проблеми, които му представя Шиша Пангма и да вземе адекватно решение, ако е много опасно и рисковано да се върне. Той не го прави за първи път, и друг път се е връщал от върха. Дори повечето от изкачванията му са при втория или третия му опит. Нещо е станало с него, за да не може той физически да слезе до щурмовата палатка, която не е много далече от върха, всъщност слизането е въпрос на час-два", смята Василев.

Темата коментираха и други двама алпинисти - Запрян Хорозов и Петър Атанасов.

"Нека да не забравяме, че нашия стадион е майката природа - тя е най-велика. В това отношение крие за хората, които практикуват височинен алпинизъм, много неизвестни. Колкото и да сме подготвени, това си влиза в играта. До колкото го познавам Боян Петров е много добре информиран, интелигентно момче, натрупа доста опит с предишните изкачвания на осемхилядниците, но за съжаление това си влиза в играта. Силно се надявам да се е качил на върха и на връщане да се е скрил в неговата палатка в границите на 7230 метра. Всички ние се притесняваме за него", коментира Хорозов.

"При начина на поведение на Боян Петров в предишните му експедиции най-възможното действие от негова страна е атака на върха. Под лагер 3, където се намират раницата и спалния му чувал, намерени са от един украинец и трима шерпи при излизането им на 5 май, така че най-вероятното нещо е той да е тръгнал към върха. И оттам нататък може би е стигнал до върха и някъде е успял да намери подслон, но това няма как да се знае", смята Атанасов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама