Доброволци възстановяват туристическа пътека край Белоградчик (СНИМКИ)

17:00, 08 май 18 / Любопитно 25 572 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Туристи подеха инициатива за възстановяване на пътеката по туристически маршрут №4 "Ведерник" край Белоградчик. Той започва от града, продължава към скална група Збегове, връх Ведерник и село Праужда. Маршрутът разкрива красиви гледки към Белоградчишките скали, но на много места пътеката и маркировката са заличени, има паднали дървета и е почти невъзможно да се премине, обясни инициаторът Красимир Бояджиев от София:

"През 2002 година за първи път отидох в Белоградчик. След това почти всяка година започнах да ходя по 1 или 2 пъти. Постепенно открих, че Белоградчишките скали не са само в града, а се простират в район от 30 км. Видях, че има маршрут №4 от Белоградчик до Праужда. С годините забелязвам, че все повече изчезва пътеката, има проблем по нея. Има поне два участъка, където има паднали дървета още от 2014 година, когато беше леденият дъжд. Оттам може да се мине много трудно. Последно ходих есента и тогава си казах, че може би е хубаво да се възстанови тази пътека и да се популяризира, защото е доста интересна, красива, нещо по-различно е."

Не са необходими средства, а хора, които да се включат във възстановяването на пътеката, обясни туристът:

"По-скоро ни трябват хора, които да помогнат с моторни резачки и храсторези, за да се оформи отново пътеката. Средства за това са минимални...Свързах се с един човек от Белоградчик и в момента сме 3-4 души, които сме решили да започнем. Ще се опитаме да съберем още хора. Разчитам на ентусиасти, които обичат природата и своя край."

Разчистването на туристическата пътека ще започне на 12 май, събота, от 9 часа. Сборният пункт е на паркинга до крепостта "Калето" в Белоградчик. 
 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама