Пиер Гонор освети лицата на миньорите

17:20, 08 май 18 / Култура 25 510 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Световноизвестният майстор на портретната фотография Пиер Гонор представя проекта си „Вкоренени“ в столичната галерия Synthesis на бул. „Левски“ 11 до 2 юни. Французинът, който от 3 десетилетия живее в Испания, е за втори път у нас в рамките на петото издание на фестивала „Фотофабрика“ и в сътрудничество с Институт „Сервантес“. Пътуващата експозиция е част от програмата на института за разпространение на испанската култура по света.

„Вкоренени“ включва портрети на миньори, които работят в Астуриас, Испания. Изложбата е придружена с видео по проекта за миньорския труд и неговите лица – тема, върху която Пиер Гонор работи от 2009 г. до 2014 г. Той живее заедно с тях в минните зони на Леон и Астуриас, някои от които са в процес на закриване. Гонор заснема десетки лица на терен, за да се фокусира върху идеите за силата на семейната подкрепа и традиция, за социалното уважение към миньорския труд изобщо. Краткото видео показва „неговите герои“ в процеса на заснемане. За работата си маестрото казва: „За мен фотографията беше спасителен пояс, възможност да се приближа към Другия, да стигна до него“.

В мините той открива не само испанци, но и поляци, украинци... Портретите са озаглавени единствено с техните имена, друг текст към тях няма, защото лицата говорят повече от думите. Гонор снима човека само с негово съгласие, понякога дори след дълги разговори не се стига до снимка, но историите на тези хора остават в сърцето му. „В тази среда човек не само овладява занаят, а и се научава да продължава традиция, а това е нещо повече от грижа за прехраната. Научава се да пази родовата идентичност, която изглежда много по-устойчива в земните недра. Там не се спуска всеки, там се слиза само с безподобна смелост, такава, каквато дава само подкрепата на рода, каквато дава чувството за сигурност в една група, в една общност“, казва той. Чрез кадрите си Гонор говори за „особения блясък в очите на тези мъже и жени...“, когато излизат от мината, обяснява кураторът на изложбата Кармен Фернандес Ортис. Според Гонор мината е едно от местата, които вдъхват почит в обществото. “Гледаме на миньорите като на хора с едва ли не изключителни качества, проявяващи се иначе само в голяма опасност“, отбелязва фотографът. Чрез героите си проектът „Вкоренени“ показва способността на човешкото същество да съхранява една древна традиция.

Днес от 18 ч. в учебната кинозала на НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов” прочутият майстор на обектива ще изнесе лекция „Портретът: Човешкото преживяване”. Дали фотографията е шаманство, пътешествие, съзерцание, човечност или просто начин за общуване със света ще разкаже лично авторът. Какво е портретът за него? Мълчалива интимност, търсене на идентичност или общност, почит към „другите нас”, или просто знак, борещ се срещу забравата – на тези въпроси също можем да получим отговор. Неслучайно го наричат „фотограф, който снима сякаш рисува”: неговите снимки изглеждат като картини, създадени от велик художник. А самият той нарича професията си „алиби”, чрез което може да пътува повече и да прекарва по-дълго време с хората, които снима.

Пиер Гонор, определян още и като „фотографа на хилядите портрети“, e самоук, а стилът му е силно разпознаваем. Роден е във Франция през 1963 г. От 1988 г. живее и работи в Мадрид. Носител е на множество награди, сред които Наградата за култура на област Мадрид и Международната награда за фотография на град Алкобендас. Разработва проекти в Испания, САЩ, Япония. Негови индивидуални изложби са представяни в най-големите световни центрове за модерно изкуство в САЩ, Португалия, Япония, Испания, Италия. Освен представянето на индивидуалните си изложби, Гонор се включва активно и в международни артистични събития. През 2015 г., в рамките на фестивала „Фотофабрика“, беше представена негова самостоятелна изложба „Различните Аз” в Националната галерия - Двореца.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама