В София лидерите на ЕС ще обсъдят излизането на САЩ от ядреното споразумение с Иран

23:49, 08 май 18 / Свят 25 370 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Лидерите на ЕС ще обсъдят излизането на САЩ от ядрената сделка с Иран и агресивната търговска политика на Вашингтон на срещата на високо равнище ЕС-Западни Балкани в София на 17 май, написа председателят на Европейския съвет Доналд Туск в Twitter, съобщи БТА.

"Реалната политика на Доналд Тръмп, иранската сделка и търговията ще се сблъскат с единен подход на Европа. Лидерите на ЕС ще обсъдят и двата въпроса на срещата на високо равнище в София идната седмица", заяви Туск.

Президентът на Франция Еманюел Макрон каза, че ще работи за по-широко споразумение за иранската ядрена дейност, балистична програма и регионална политика след оповестеното изтегляне на САЩ от сключеното през 2015 г. споразумение.

Макрон написа в Тwitter, че Франция, Германия и Великобритания съжаляват за американското решение и ще работят заедно за по-широко споразумение.

Върховният представител на ЕС за външната политика и политиката на сигурност Федерика Могерини призова международната общност да се придържа към ядреното споразумение, въпреки изтеглянето на САЩ от него.

Могерини каза, че е обезпокоена особено от обявяването на нови санкции тази вечер. ЕС е "решен да запази" ядреното споразумение, увери Могерини.

Британската министър-председателка Тереза Мей също каза, че съжалява за решението на президента Тръмп.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама