Над 30 държави ще обсъждат в Париж нови мерки срещу химическите атаки

09:05, 18 май 18 / Свят 25 303 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Тридесетина страни се събират днес в Париж, за да обсъждат създаването на нов механизъм за установяване на виновниците в случаи на употреба на химически оръжия, съобщи БТА. В срещата ще участват десетина министри, сред които и френският вътрешен министър Жан-Ив Льо Дриан и британският му колега Борис Джонсън.

Страните се събират в Париж в рамките на инициатива, наречена Международно партньорство срещу безнаказаността за използване на химически оръжия, подета от Франция през януари. До спешното заседание днес се стигна след химическите атаки в Дума в Сирия и в Солсбъри в Англия. В партньорството участват 33 страни. Те вече поеха ангажимента да обменят информации и да изготвят списъци на хора, замесени в използването на химически оръжия, по-специално в Сирия.

В атаката в Дума на 7 април загинаха десетки хора, според спасителните екипи. Западните държави казаха, че отговорност за нея носи сирийският режим. На 4 март в Солсбъри пък бяха отровени с нервнопаралитично вещество бившият руски двоен агент Сергей Скрипал и неговата дъщеря. 

Западните страни видяха в тази атака участието на Москва. Западът иска да създаде нов механизъм за идентификация на отговорните лица по време на подобни химически атаки. В края на миналата година Русия наложи вето върху продължаването на механизъм на ООН за установяване на отговорните за химически атаки в Сирия.

Участниците в срещата ще разгледат и въпроса за тайната химическа програма в Сирия, запазена и укрита въпреки поетите от сирийския режим ангажименти за нейното ликвидиране през 2013 г., каза френски дипломатически източник. Всички страни, ратифицирали Конвенцията за забрана на химическите оръжия от 1993 г. са поканени да се присъединят и към Партньорството. Саудитска Арабия, България и Австрия би трябвало скоро да станат част от този клуб, обединяващ страни от всички континенти.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама