БХК: На всеки две седмици една българка бива убита от свой съпруг или роднина

16:40, 18 май 18 25 467 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Има много пробойни в законодателството ни, свързано с преследването на престъпления за домашното насилие. Това коментира Радостина Георгиева от програма "Кампании и комуникации" в Българския хелзинкски комитет пред БНР. По думите ѝ, на държавата ѝ липсва каквато и да било заинтересованост за решаване на проблема. Като пример за това тя посочи средствата, които държавата е отделила за 2018 г. – 450 000 лева.

"Отделянето на толкова малък ресурс за толкова сериозен проблем е абсолютно недопустимо. Ние точно това ще поискаме утре – да се увеличи тази сума, както и да се увеличи броят на местата, където пострадалите от домашно насилие и трафик хора могат да потърсят закрила. В момента в България за възрастни хора има едва пет кризисни центъра с общо 54 легла", отбелязва тя. 

"Сякаш и цялото ни общество предпочита да се прави, че този проблем не съществува, отколкото да признае колко широко разпространен е“, добавя Георгиева и посочва, че случилото се с Истанбулската конвенция е пример за липсата на ангажираност както от страна на държавата, така и от страна на обществото. 

Радостина Георгиева цитира изследване на Агенцията на ЕС за основните права, според което всяка четвърта българка в някакъв момент от живота си е била или ще бъде подложена на насилие. Според друго изследване - на БХК, на всеки две седмици в рамките на една календарна година една жена е убита от свой съпруг, партньор, роднина или друг познат. Голяма част от тези жени официално са искали помощ от властите и въпреки това са убита – това показва, че не са получили защитата, от която са имали нужда, посочи Георгиева. Въпреки това тя отбеляза, че най-после е започнато да се говори за този проблем, който до голяма степен си остава скрит вътре в семейството. 

Георгиева призова хората да се включат в утрешната инициатива "Извърви километър в нейните обувки", която се провежда за шести пореден път: "Тя на пръв поглед е леко шеговита, но в същото време говори за много сериозни проблеми, с които ние като общество можем да се справим само заедно, обединени мъже и жени. Все още има много стигма. Самите пострадали се страхуват, не смеят да докладват за това, което им се е случило. Като общество не показваме достатъчно подкрепа за преживелите такъв тип насилие".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама