Мария Габриел: До юли големите платформи ще приемат кодекс срещу дезинформацията

10:50, 04 юни 18 25 400 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Фалшивите новини са една от най-големите заплахи. Те атакуват доверието помежду ни и между институциите и хората. Това е едно от предизвикателствата, тъй като все още нямаме цялостен обхват. С малки стъпки трябва да ограничим обхвата на този феномен. Това правим и с екипа ми. Това каза пред БНТ Мария Габриел, еврокомисар по цифрова икономика и общество.
До юли Габриел очаква големите социални платформи да приемат кодекс за борба с дезинформацията. До октомври да има видими резултати, а през декември ще бъдат предложени следващите мерки.


Кибератаките не познават граници, затова трябва да се работи координирано на ниво ЕС и отвъд. Искаме по-интегриран подход. Всяка година държавите членки ще се събират и ще симулират кибератаки. На тази основа базираната в Атина агенция "ENISA" ще помогне с конкретни решения. Трябва да инвестираме и в човешкия потенциал, каза Габриел. Във всяка една държава членка да има център, за да се реагира бързо в случай на атака.


През юни започва проектът "Цифрова възможност", който дава шанс на 5000-6000 студенти да направят стаж в друга страна членка. Стажът е платен, в рамките на програмата "Еразъм+". Двойно увеличение има на средствата за образователната програма на ЕК. Инвестицията в образованието не е дългосрочна инвестиция, но е тук и сега. Много важно е да дадем на активните възможност да използват новите технологии, добави Мария Габриел.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама