Самоубийствен атентат в Кабул срещу афганистански духовници

12:14, 04 юни 18 / Свят 25 361 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Терорист-самоубиец се взриви в Кабул близо до мюсюлмански духовници, излизащи от среща, свикана за заклеймяване на тероризма и за призив към мир, съобщи Ройтерс. Загиналите са най-малко осем.

Съветът на улемите, който включва мюсюлмански духовници, учени и мъже с авторитет в религиозните и правните среди от цял Афганистан, е издал фетва, с която обявява самоубийствените атентати за "харам", тоест забранени според ислямския закон. На днешното заседание на съвета са участвали около 2000 негови членове.

Малко преди атаката участниците в срещата са издали за първи път в страната фетва срещу продължаващия конфликт в страната. Съветът призовал както афганистанските правителствени сили, така и талибаните и другите радикални групировки, да спрат да воюват помежду си и да се споразумеят за спиране на огъня и започване на мирни преговори.

„Нашата първоначална информация показва, че самоубийствената атака се е случила, когато гостите са излизали от залата”, където около 11.30 часа се е състояла срещата (9.00 часа българско време), заяви говорителят на полицията Хашмат Станикцай, предава "Труд".

„За съжаление има жертви, убити и ранени, но ние не знаем броят им”, допълни Станикцай, като поясни, че експлозията е избухнала извън залата.

Засега никоя групировка не е поела отговорност за нападението. То показва, че ситуацията в Афганистан в областта на сигурността се влошава преди предстоящите на 20 октомври избори за национален парламент и окръжни съвети.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама