Инфлацията в Турция надхвърли 12%

20:00, 04 юни 18 / Свят 25 366 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Инфлацията в Турция нарасна през май до най-високо ниво от ноември 2017-а година насам, следвайки солидната обезцена на местната валута в сила от началото на годината, съобщава БНР.

Индексът на потребителските цени (CPI) се повиши през май с 1,62% спрямо април, когато нарасна с 1,87%, докато инфлацията на годишна база се ускори до 12,15% (спрямо май 2017-а) от 10,85% месец по-рано, достигайки най-високо ниво от нови от ноември миналата година. Очакванията на финансовите пазари бяха за малко по-скромно нарастване на инфлацията с 1,5% на месечна и с 12,03% на годишна база.

В същото време индексът на производствените цени (PPI) се повиши с 3,79% на месечна и с цели 20,16% на годишна база, което е знак, че инфлацията в Турция ще продължава да бъде много висока и през следващите месеци.

Въпреки по-високата от очакваното инфлация, турската лира се търгува относително стабилно спрямо щатския долара и еврото, тъй като инвеститори и анализатори предполагат, че това ще принуди централната банка на страната отново да прибегне до повишаване на лихвите ставки, за да овладее растящите цени и да предотврати нова рязка обезценка на местната валута.


Вниманието на инвеститорите се насочва към очакваното с голям интерес заседание на Турската централна банка в четвъртък (7-и юни), като днешните данни за силно нарастване на инфлацията са предпоставка за ново вдигане на лихвените ставки.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама