Вселенският патриарх Вартоломей разговаря с гръцкия архиепископ за Охридска архиепископия

14:45, 04 юни 18 25 393 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Вселенският патриарх Вартоломей е обсъдил с главата на Гръцката православна църква архиепископ Йеронимос въпроса за статута на Македонската православна църква /МПЦ/- Охридска архиепископия по време на визитата си в Атина. Двамата са дискутирали църковния въпрос, се казва в краткото съобщение, цитирано от БГНЕС. 

Разговорът между патриарх Вартоломей и архиепископ Йеронимос идва само няколко дни след като Вселенската патриаршия пое отговорност за уреждане на каноничния статут на МПЦ. Миналата седмица Светият Синод на Вселенската патриаршия обсъди въпроса с нерешения каноничен статут на Охридската архиепископия. Вселенската патриаршия съобщи, че е получено писмо в патриаршията от македонския премиер Зоран Заев, с което той иска помощ и подкрепа за разрешаване на въпроса със статута на църквата в Република Македония. 

В края на съобщението от Светия Синод на Вселенската патриаршия се казваше: "Реши да се заеме с този въпрос, да предприеме необходимите стъпки, съгласно неприкосновените исторически и канонически права, отговорности и привилегии на първопрестолната Вселенска патриаршия“.

Миналата есен Македонската православна църква /МПЦ/ - Охридска архиепископия поиска от Българската православна църква /БПЦ/ съдействие за уреждане на нейния каноничен статут и тя да бъде нейна Църква-майка. В края на ноември Св. Синод на БПЦ създаде и специална комисия са уреждане на статута на МПЦ, начело с митрополит Киприан. 

В началото на месец януари в Св. Синод на БПЦ се проведе среща с архиепископ Стефан - главата на МПЦ - ОА и няколко митрополити. На Великден България даде и благодатния огън на Македония, която за първи път го получи официално. Съвсем неочаквано и в противоречие на всички нейни стъпки от ноември месец 2017г., на 14 май Св. Синод на БПЦ реши да не изпраща свои представители за празненствата по повод 1000-годишнината на Охридската архиепископия, която се проведе на 28 май в Охрид, Република Македония. 

По повод спора за името преди два дни архиепископ Йеронимос каза, че "църквата има ясна позиция - не дава името си, но това не е работа на църквата". "Църквата не организира протести. Гражданите избраха парламент и този парламент носи отговорност. Гърците носят отговорност чрез вота си, а парламентът ръководи страната", каза още архиепископ Йеронимос. 

По време на престоя си в Атина вселенският патриарх ще бъде приет от премиера Алексис Ципрас и президента Прокопис Павлопулос. 
 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама