Румънските власти може да започнат да конфискуват парите, пращани от чужбина

14:55, 04 юни 18 / Свят 25 378 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Румънската държава възнамерява да конфискува парите, изпращани в страната от живеещи в чужбина румънци, ако не са съпроводени от документи за доказване на произхода им, пише в. „Адевърул“.

Правителството е приело на заседание миналата седмица проектозакон, иницииран от Националната служба за предотвратяване и борба с прането на пари, който предвижда сумите над 2000 евро, изпращани в страната, да бъдат придружавани от документ за произход. В противен случай парите ще бъдат конфискувани.

Проектът не е бил обявен от правителството преди заседанието в четвъртък, но се появява в списъка на одобрените проекти, отбелязва изданието.

Нормативният акт ще бъде изпратен за обсъждане и приемане в парламента и след това за обнародване от президента Клаус Йоханис.

Инициативата беше критикувана от представители на опозицията. Сенаторът от Национално-либералната партия (НЛП) Флорин Къцу обвини управляващата Социалдемократическа партия (СДП), че се опитва да запълни дупката в бюджета с парите на румънците от диаспората.

„Значи всички румънци, които пращат пари от чужбина, са смятани за престъпници, ако не докажат с документи, че не са? Не е ли ирония? СДП всеки ден крещи за презумпцията за невинност, но изглежда това правило трябва да се отнася само за тях. Останалите румънци всички сме престъпници и терористи, ако не докажем невинността си“, написа във „Фейсбук“ сенаторът.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама