Най-известните храни са вдъхновени от реални хора

12:00, 10 юни 18 / Любопитно 25 422 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Едни от най-известните и любими на милиони хора по цял свят храни, са вдъхновени от реално съществували личности. Те са били достатъчно известни и влиятелни в своето време, за да получат като комплимент кръстена на тях храна и да останат в историята по този необичаен начин. „Момичетата от града“ представят пет храни, които всеки обича да хапва, вдъхновени от апетита на реални личности.

Мелба
Класическият вариант е с праскови и носи името на певицата Нели Мелба. Измислен е през далечната 1890 г. от Огюст Ескофие – френският главен готвач на хотел „Савой“ в Лондон, където певицата отсядала по време на гастролите си. Историята разказва, че Нели Мелба поканила прочутия готвач на един от спектаклите си в Ковънт Гардън, където на сцената се появявала красива лодка във формата на лебед. На следващата вечер Ескофие поднесъл на певицата десерт от ванилов сладолед и праскови, сервирани в лебед, направен от лед.

Пица „Маргарита“
Според легендата, когато кралица Маргарита посетила Неапол през 1889 г, един от най-известните пицари в града – Рафаело Еспозито, направил за нея пица с босилек, моцарела и домати, за да изобрази цветовете на италианското знаме. Кралицата толкова харесала пицата, че името й останало завинаги свързано с тестеното изкушение, станало емблема на Италия.

Торта „Павлова“
Този десерт с целувки и плодове е създаден през 20-те години на миналия век в Австралия или Нова Зеландия, където прочутата руска балерина Анна Павлова била на турне. По онова време казвали, че десертът е „лек като Павлова“.

Сандвич
На 3 ноември 1762 г. граф Сандвич бил така затънал в игра на покер, че изобщо не можел да напусне игралната маса и да се яви на вечеря. Ето защо помолил слугата си да му донесе парче месо между две филии хляб, за да не пипа месото и да не изцапа картите. Така се родил сандвичът.

Салата „Цезар“
На 4 юли 1942 г. ресторантът на италианеца Цезар Кардини в Тихуана бил пълен с празнуващи и продуктите за салата свършвали застрашително бързо. Ето защо маестрото сам се захванал да прави салата и с наличните продукти изобретил онова, което и до днес познаваме като салата „Цезар“. Ресторантът в Тихуана съществува и днес, и претендира, че пази най-оригиналната рецепта.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама