Гледна точка: Какво прави Надал толкова силен на червен корт?

14:30, 10 юни 18 / Спорт 25 466 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Тази година Рафаел Надал участва в 13-тия си Ролан Гарос и предивид убедителната му игра до момента, повечето експерти очакват 11-та победа за испанеца тази неделя. Как Надал и Ролан Гарос се свързват с един от малкото уникални рекорди без аналог в мъжкия тенис? С безпрецедентните десет победи в един турнир от Големия Шлем. Какво прави Надал толкова силен на червената настилка в Ролан Гарос?
 
Основното оръжие на Рафа е неговият невероятно силен форхенд в стил ласо (завършващото движение на ръката преминава пред и около главата подобно на каубойското движение при хвърляне на ласо), което се превърна в негова запазена марка. Надал умее много точно да манипулира ъглите на ударите си и принуждава съперниците си да излязат от удобните им позиции и ритъм.

Друго основно предимство на Рафа е фактът, че е левичар. Това означава, че топката пристига при съперниците му въртейки се в обратната посока. Силният му форхенд идва на бекхенда на десничарите, което не винаги е най-удобният вариант за посрещане.

Надал има изключително силни втори сервизи. В съвременния тенис след объркан първи сервиз обикновено следва бавен, слаб и лесен втори. При Надал обаче това много рядко е така. В повечето случаи успешни са едва 50% от вторите сервизи, Рафа обаче успява в близо 70% от опитите си на червен корд. 

Не може да пренебрегнем и факта, че той е израстнал точно на такива кортове (което е нормално за Испания, в която има над 100 000 такива корта разпръснати в цялата страна)

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама