Сан Франциско избра първата си кметица-афроамериканка

14:10, 14 юни 18 / Свят 25 407 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

За първи път в историята си американският град Сан Франциско избра за кмет афроамериканка, съобщава БиБиСи.

Лондон Брийд, която е израснала в бедност в социално жилище, спечели местните избори. Съперникът призна поражението седмица след вота. Получавайки повече от 50% от гласовете, 43-годишната заяви, че се чувства смирено.

Брийд е единствената жена кмет в 15-те най-големи градове в САЩ.

Сан Франциско е изправен пред сериозни проблеми. В града има много бездомни хора, отпадъци по улиците и сериозно увеличение цените на имотите, принудило цели семейства да напуснат града.

Лондон Брийд e бивш председател на законодателния орган на града. Тя за кратко беше кмет на Сан Франциско след смъртта на кмета Ед Лий през декември 2017 г.

Изборите се проведоха на 5 юни, но оповестяването на резултатите беше отложено заради оспорваните резултати. Марк Лено, който можеше да стане първият кмет хомосексуалист на града, призна загубата си.

Брийд не е първата жена, която оглавява градската управа на Сан Франциско. През 1978 г. Даян Фейнстийн е кмет на града. Сега тя е сенатор от Калифорния.

Лондон Брийд се присъединява към малък клуб от 19 афроамериканки, които са кметове на американски градове. Но тя ще води град, в който само 5% от жителите са афроамериканци.
 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама