Македония разсекрети текста на споразумението за името с Гърция

08:40, 15 юни 18 / Свят 25 349 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Македонското правителство взе решение да разсекрети пълния текст на споразумението с Гърция за официалното име на западната ни съседка. Документът, дълъг 21 страници, вече е достъпен на интернет страницата на кабинета на Зоран Заев. 

"Водени от духа на демокрацията", Първата и Втората страна в договора, се съгласяват официалното име, за вътрешна и външна употреба на втората да бъде Република Северна Македония, а официалният й език - македонски. Страните се съгласяват, че под термините "македонски" и "Македония" имат право да разбират както северната гръцка област, така и по-новата държава. Скопие се съгласява, че езикът и характеристиките на Втората страна не са свързани с античната история на Гърция, посочва част от текста БНР.

Документът ще бъде подписан от външните министри на двете страни и ще влезе в сила, само след като бъде одобрен от македонския парламент, а ако се реши така - и след референдум в западната ни съседка, следван от одобрение и в гръцкия парламент.

Влизането в сила на документа предполага технически и политически преходни периоди в Македония, които започват веднага след одобрението на договора в страната.

Македония се задължава в срок от 6 месеца да преразгледа статута на паметниците, обществените сгради и инфраструктурата, които могат да са свързани с античната гръцка история и да предприеме "подходящи коригиращи действия", за да се уважава това наследство. Нужните промени в конституцията на страната, съгласно текста, трябва да са направени до края на тази година.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама