Борисов с реч за постигнатото пред евродепутатите в Страсбург

08:00, 03 юли 18 / Политика 25 804 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Премиерът Бойко Борисов ще представи резултатите от Българското председателство на Съвета на ЕС пред членовете на Европейския парламент. Той ще ги информира за напредъка и резултатите по основните приоритети през последните шест месеца, сред които е ключовият приоритет - европейска перспектива и свързаност на Западните Балкани, намерил кулминационната си точка по време на срещата на върха в София, събрала след 15-годишна пауза отново лидерите на Западните Балкани и на страните-членки на Евросъюза в търсене на  европейска интеграция през инфраструктурни проекти, предава БНР.

Големият пробив в края на българското евролидерство дойде по време на Съвета „Общи въпроси“ в Брюксел, председателстван от външния министър Екатерина Захариева, когато след инфарктно заседание се стигна до положително решение  за започване на преговори за еврочленство с Македония и Албания.

Очаква се след изказването на премиера Борисов, обръщение да направи председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Предвидена е възможност за изказване на един представител от всяка от политическите групи в европарламента.

Преди участието в пленарната сесия българският премиер ще се срещне с председателя на Европейския парламент Антонио Таяни. В края на другата седмица Бойко Борисов ще информира и Народното събрание за резултатите от Българското председателство.

Приоритетите на Австрия за следващите шест месеца, по време на които ще председателства Европейския съвет, пък ще представи австрийският канцлер Себастиан Курц. "Европа, която защитава“ е мотото на Австрия.  Сигурност и защита на външните граници на Общността, решаване на мигрантската криза, както  и европейската свързаност на страните от Западните Балкани са задачите, които Виена си поставя до края на годината.

Обсъждането на резултатите от Срещата на върха на евролидерите от 28 и 29 юни, на която беше постигнато общо споразумение за справяне с миграционния натиск към Стария континент, е сред другите ключове теми по време на днешното заседание на евродепутатите Страсбург. Макар и прието от всички страни от Съюза, общото споразумение за миграцията в Брюксел от последния Европейски съвет доведе до политически сътресения в Германия. 

Днес ще се проведе и дебатът по пакет "Мобилност", предвиждащ нови правила за справянето с незаконните практики в автомобилния превоз, командироването и времето за почивка на шофьорите.  Гласуването ще е утре.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама