Румен Радев удостои посланика на Грузия с орден „Мадарски конник“ – I степен

15:25, 03 юли 18 / Политика 25 416 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

България гледа на Грузия като на приятел и един от най-важните партньори в региона на Кавказ и Черно море. Страната ни подкрепя европейската и евроатлантическа перспектива на Грузия, а за периода 2017 – 2018 година посолството на България в Грузия е посолство за контакт с НАТО. Това заяви президентът Румен Радев по време на церемония в Гербовата зала на „Дондуков“2, където удостои посланика на Грузия Зураб Беридзе с орден „Мадарски конник“ – I степен.

Държавното отличие се връчва за големите заслуги на дипломата за развитието на отношенията между България и Грузия. „Отношенията между двете страни се градят на основата на вековни връзки, историческа близост и приятелство между нашите народи. Бяха установени отношения на интензивен политически диалог и задълбочено двустранно сътрудничество с Грузия от нейното признаване“, заяви държавният глава.

В словото си президентът изтъкна и приноса на посланик Беридзе за обновяване на нормативно-правната база между двете държави, за задълбочаване на отношенията в областта на търговията, икономиката, образованието, науката и културата, както и за интензивното развитие на връзките на Грузия с НАТО. „Точно в този период, и с личния принос на посланик Беридзе, бяха организирани срещи и диалог на най-високо равнище на ниво президент, министър-председател, председател на парламента, министър на външните работи“, добави Румен Радев.

Посланик Беридзе заяви от своя страна, че за него е голяма чест да получи висшето държавно отличие. „Работя във Вашата страна вече пета година и отношенията между нашите държави са приятелски и партньорски. Искам да благодаря на България за подкрепата. За нас е голям късмет, че България е член на НАТО и ЕС и ние имаме възможност да използваме българския опит за пълноценна интеграция в тези структури“, каза посланик Беридзе.

През тази година се навършват 100 години от обявяването на първата демократична грузинска република, а през 2017 г. година беше отбелязана 25-годишнината от установяването на дипломатическите отношения между България и Грузия. „За този период са подписани повече от 40 споразумения, които създават солидна база за развитие на двустранните отношения и са осъществени много визити на най-високо ниво – президент, министър-председател, председател на парламент“, каза още посланик Беридзе и изрази надежда, че българският президент скоро ще посети Грузия.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама