Коалиционните партньори в Германия се споразумяха за миграционната политика

07:50, 06 юли 18 / Свят 25 314 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Управляващата коалиция в Германия е постигнала споразумение за борба с нелегалната имиграция и затягане на политиката на даване на убежище. Това бе договорено на среща на лидерите на трите партии, които са част от правителство - Християндемократическия съюз (ХДС) на канцлера Ангела Меркел, традиционния му баварски съюзник, Християнсоциалния съюз (ХСС) на министъра на вътрешните работи Хорст Зеехофер, и Германската социалдемократическа партия (ГСДП) начело с Андреа Налес.

Спорът за миграцията поставяше въпросителни пред управляващата коалиция в Германия. След снощната среща на Християндемократическия съюз на канцлера Ангела Меркел, Християнсоциалния съюз на министъра на вътрешните работи Хорст Зеехофер и Германската социалдемократическа партия, начело с Андреа Налес различията изглежда са преодолени.

"Постигнахме съгласие между трите партии относно бъдещите мерки за контрол на миграцията. То включва мерки като връщане на мигранти на границата, но също и по-бързо прилагане на процедурите от Дъблинското споразумение. И като ресорен министър аз съм много доволен", заяви Хорст Зеехофер, министър на вътрешните работи на Германия и лидер на ХСС, цитиран от БНТ.

Договорено е да бъде ускорен процесът на връщане на кандидатите за убежище, които вече са били регистрирани в други страни членки на ЕС. Германия обаче ще връща такива кандидати само в държави, с които е сключила двустранни споразумения.

"Няма да има транзитни центрове за мигранти. Тази година ние ще изработим нов закон за имиграцията. Ще има по-бързи процедури за тези, които търсят убежище в страната - предложение, което отправихме преди седмици", каза от своя страна Андреа Налес, Германска социалдемократическа партия.

Трите партии от управляващата коалиция в Германия са се договорили да бъде ускорен процесът на връщане на кандидатите за убежище, които вече са били регистрирани в други страни-членки на ЕС, в съответствие с правилата на съюза, съобщи Налес. Тя обаче уточни, че Германия няма да предприема едностранни действия в тази насока.

Вместо в транзитни центрове, случаите ще бъдат разглеждани до 48 часа в полицейски участъци. В други случаи мигрантите ще бъдат транспортирани до Мюнхен, откъдето ще бъдат връщани до страните, където първоначално са били регистрирани.

ДПА определя споразумението като облекчение за Меркел, след като спорът за миграцията заплаши управляващата коалиция с разпадане. Германският канцлер бе подложен на натиск от дългогодишния си съюзник ХСС да засили контрола по границите на страната.

Имиграцията в Германия намаля драматично след пика на мигрантската криза през 2015 г. Въпросът обаче остава приоритетен в политическия дневен ред в страната, още повече че ХСС се готви за регионални избори в своята провинция Бавария, на които позициите му изглеждат застрашени от антиимигрантската партия "Алтернатива за Германия" (АзГ).

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама