Омбудсманът се среща с представители на хората с увреждания

08:00, 06 юли 18 / Политика 25 414 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Омбудсманът Мая Манолова ще се срещне с представители на хората с увреждания, които протестираха вчера. Те са недоволни от законопроекта за личната помощ, който подготви общественият защитник. 

Според тях законопроектът не защитава интересите на всички хора с увреждания. Протестиращите искат да не се приема отделен закон за личната помощ, а услугата личен асистент да стане част от закона за социалните услуги, който готви ресорното министерство.

На срещата днес Манолова ще разясни на хората с увреждания предложението си, защото по думите ѝ то не е било разбрано правилно от всички.

Промените в Закона за интеграцията на хората с увреждания ще разисква Народното събрание. С измененията в Закона е предвидено месечната добавка за социална интеграция да се предоставя в зависимост от степента на намалена работоспособност или вида и степента на увреждането. До спешната промяна в закона се стигна след като Върховния административен съд отмени уеднаквяването на размера на добавките на хората с увреждания.

С внесения законопроект се  регламентира процедурата по представяне на документ, който да удостовери продължителността на обучението, като основание за изплащане на интеграционните добавки на хората с увреждания. С промените се въвежда и определянето на базата за изчисляване на месечната добавка за социална интеграция според гарантирания минимален доход, като месечната добавка за транспортни услуги в размер на 15% от гарантирания минимален доход се запазва. Също така се запазва месечната добавка за ползването на информационни и телекомуникационни услуги в размер на 20% от гарантирания минимален доход. 

Според вносителите от ГЕРБ, "Обединени патриоти" и "Воля", с проектозакона ще се ограничи рискът от отпадане на хората с трайни увреждания, които получават социални добавки, а също така ще се осигури непрекъсваемост на получаваните до този момент месечни добавки, с оглед на създадения правен вакуум. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама