Ключово заседание на британския кабинет за обща позиция към ЕС след Брекзит

10:00, 06 юли 18 / Свят 25 362 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Днес британският кабинет се събира в Чекърс - лятната резиденция на премиера Тереза Мей, на изключително важно заседание за договаряне на обща позиция по бъдещите отношения с ЕС след Брекзит, с която да излезе на преговорите с Брюксел, съобщи БНР. Различията между евроскептиците и еврофилите в кабинета остават големи, а някои политически наблюдатели предричат дори оставки, ако не бъде постигнато споразумение.

Тревожни новини за Тереза Мей дойдоха от министерството на външните работи в навечерието на срещата в Чекърс, където Борис Джонсън проведе среща с най-изявените „брекзитъри“, сред които Майкъл Гоув, Дейвид Дейвис и Лиъм Фокс, за изработване на тактика на днешното заседание. 

„Брекзитърите“ се тревожат, че с предлагания от Тереза Мей трети модел за уреждане на въпроса с митническия съюз, който трябва да бъде обсъден утре, Великобритания ще продължава да е във васално положение спрямо ЕС и това няма да й позволи да сключва свободни търговски споразумения с други страни по света. Визира се най-вече бъдеща сделка със Съединените щати.

Според изтекла информация министърът за Брекзит Дейвид Дейвис е предупредил Тереза Мей, че последното й предложение за митническия съюз, което е хибрид между плановете на два лагера в кабинета, е нефункционално и освен това със сигурност ще бъде отхвърлено от ЕС.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама