Експеримент изследва еднаква ли е реакцията при битов шум и домашно насилие (ВИДЕО)

18:40, 06 юли 18 / Любопитно 25 461 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Проектът Beat. е провокация към тези, които реагират на всеки по-силен домашен шум, стига той да не е от скандал или побой.

Всяка трета жена у нас е подложена на домашно насилие. Това сочи последното изследване и данните на Европейската агенция за правата на човека.

Само в последните пет години десетки жени са намерили смъртта си в ръцете на свой партньор, като в някои случаи изтезанието е в продължение на час, докато съседите слушат, без да се намесят.

Проектът Beat. изследва пронизителната тишина около домашното насилие. Видеото е провокация към тези, които реагират на всеки по-силен домашен шум, стига той да не е от скандал или побой.

Често срещан е ефектът на страничния наблюдател. Той се отнася до хората, наблюдаващи безучастно насилие върху човек, без да се включат или притекат на помощ.

Видеото поставя въпроса къде свършва персоналният комфорт и започва гражданската отговорност и кога бездействието се превръща в съучастие.

Полицията има право да изведе насилника за 24 часа от дома. Проблемът обаче е, че домашното насилие не е криминализирано. Тоест, когато изтекат тези 24 часа, органите на реда са с вързани ръце.

62 милиона – толкова са жените в Европейския съюз, които са претърпели насилие. И ако досега всяка четвърта българка е била подложена на домашно насилие, то новите данни сочат, че вече това е всяка трета жена. Едва 4% от жертвите на насилие у нас споделят преживяното и търсят помощ, посочва NOVA.

Ако сте жертва на домашно насилие или сте свидетели на такова, можете да потърсите помощ на националната гореща телефонна линия 0800 18 676 или на телефон 02/981 76 86. Линията работи денонощно. Анонимността е гарантирана.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама