„Исторически” дъжд евакуира стотици хиляди в Япония

12:35, 06 юли 18 / Свят 25 434 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Стотици хиляди японски граждани са евакуирани в Западна и Централна Япония заради проливни дъждове, които предизвикаха наводнения и свлачища, информира "Ройтерс".

Най-малко двама души са загинали в резултат на природното бедствие.

Японската метеорологична агенция съобщи, че валежите са "исторически" и предупреди, че се очакват още валежи до неделя.

Към петък сутринта част от най-големия остров Хоншу е сериозно наводнен, след като двойно повече количество дъжд е регистрирано в сравнение с нормата за юли.

Най-малко двама души са загинали. Единият човек е бил засмукан от дренажна тръба, а възрастна жена е паднала вследствие на бурен вятър. Няколко души са изчезнали, информира националната телевизия NHK.

Десетки японски граждани са пострадали, от които четирима са в тежко състояние.

На около 210 000 души е наредено да се евакуират заради опасност от свлачища и наводнения. 1,2 милиона души са посъветвани да се евакуират към петък сутринта.

Въоръжените сили на Япония мобилизираха 180 военнослужещи и 50 автомобила в Киото, тъй като им спрени влакове в западната и централната част на страната.

На Шикоку е регистрирано количество дъжд от 98 литра на квадратен метър за час в 8 часа тази сутрин и общо 908 мм за последните 48 часа. В някои части на Япония се очаква да има валежи в порядъка на 400 литра на квадратен метър през следващите 24 часа.

Но не се очаква подобрение на ситуацията, тъй като тайфунът "Мария" в Тихия океан ще се превърне в буря Категория 4, която директно ще връхлети югозападните острови Окинава в началото на следващата седмица.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама