Цветанов: Справянето с футболното хулиганство изисква политически консенсус

13:45, 06 юли 18 / Политика 25 304 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Темата за футболното хулиганство не може да бъде политически обвързана. Тя изисква политически консенсус. Това заяви председателят на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред и председател на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов при представянето на проекта за промени в Закона за опазване на обществения ред при провеждането на спортни мероприятия. Събитието се проведе в Народното събрание, като в него участваха народни представители, представители на министерствата на младежта и спорта и на вътрешните работи.

Цветанов съобщи, че ПГ на ГЕРБ ще подкрепи категорично изготвените промени в Закона за опазване на обществения ред при провеждането на спортни мероприятия. „Трябва да отбележа обаче, че това са наложителни и краткосрочни мерки, които въвеждат административни и наказателни мерки непосредствено преди началото на родния шампионат по футбол. В момента се работи по нов закон за футболното хулиганство“, обясни председателят на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред. Той уточни, че в новия законопроект ще залегне правилото за стюардите, което в западните страни дава добри резултати.

Цветан Цветанов сподели, че предложените промени са плод на усърдна работа, в която експертизата на служителите в МВР и в ММС е допринесла значително. „Няма как обаче да въведем каквито и да било промени без преди това да сме провели активен диалог с футболните агитки и представители на спортната общественост. Сигурен съм, че няма някой, който да има интерес по време на спорните мероприятия да няма агресивност и безредици“, коментира председателят на ПГ на ГЕРБ.

Цветанов засегна и темата с видеонаблюдението, като отбеляза, че то ще допринесе сериозно в борбата с това неприятно явление. „На база на видеоматериалите районните управления ще могат да издават постановления, с които ще ограничат възможността на провинилите се лица да посещават други спортни мероприятия“, каза още председателят на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред.

По думите на Цветан Цветанов държавата е по-силна от хулиганите. Той отбеляза, че трябва да се гарантира спокойствието по спортни събития чрез превантивни и наказателни мерки, за да се ограничи допускането на лица, които биха застрашили живота и здравето на някого.
Някои от спешните мерки, които ще се приемат срещу хулиганството по стадионите са въвеждането на фигурата на стюарда, видеонаблюдение, персонализиран билет или чекиране на стадиона с лична карта, както и възможността полицията да налага принудителна административна мярка.

Славчо Атанасов заяви, че УЕФА е поела ангажимент да обучи първите стюарди и тя ще финансира този процес в България. 

Той обясни, че видеонаблюдение ще има във всеки сектор на стадиона, на входовете и изходите му. Срокът за въвеждането на тази мярка ще бъде около една година.

Следваща промяна е въвеждането на персонализираните билети и системите за чекиране на лични карти. Те трябва да бъдат въведени в срок от порядъка на шест месеца или една година.
Друга мярка е уреждането на законово изискване придружителите на малолетни лица да попълват декларация. 

След като представиха пред медиите най-належащите мерки за справяне с футболното хулиганство, народните представители подписаха законопроекта, който въвежда заложените промени.
 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама